piątek, 9 września 2016

Ostatnie w tym roku?? :)

Słoneczko nas rozpieszcza. Jest cudnie aż chce się żyć. Jakieś większe chęci do pracy są no i można naładować witaminy D na nadchodzący jesienno - -  zimowy czas. Ale nie o zimnie  miało być 😊.
Przetwory.


Z bólem muszę się jednak przyznać że ostatnie lata obfitowały w chroniczny brak chęci do tego typu działań. Wcześniej bywały i kurki w zalewie i pieczarki, dżem agrestowo - truskawkowy jeszcze w spiżarni czeka 😁. Korniszony, buraki z papryką.
Zawsze znalazłam chwilę by coś zawekować.

I z tęsknoty za tym ulotnym smakiem i niezapomnianą chwilą gdy w chłodniejsze dni otwiera się taki słoiczek pełen słońca 😁 w tym roku postanowiłam wrócić do robienia "zapasów".
Nigdy nie będą to ilości hurtowe bo aż taka szalona nie jestem ale kilka zawsze można sklecić. Tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia jest tutaj barierą bo zawekować można prawie wszystko.

Pisałam już o zamkniętych smacznie pomidorach, teraz czas na sałatkę z cukinii, papryki i cebuli z odrobiną czosnku w słodko-ostrej zalewie.
Jeden dzień - tylko jeden, trochę chęci może pomoc domowników i gwarantuję że to wystarczy by zrobić coś co zachwyci Was i waszych gości. A i powiem wam że fantastycznie sprawdza się jako sałatka do domowych hamburgerów 😎

No to do brzegu :

Ingrediencje:
  • cukinie-dwie większe, wydrążone ale nie obrane;
  • 4 papryki czerwone;
  • 6 marchewek;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 8 szt.cebuli;
  • 1 łyżka oleju na każdy słoik;
Zalewa:
5 litrów wody;
1 szklanka octu;
2,5 szklanki cukru;
1/2 szklanki soli;
1/2 opakowania przyprawy do ogórków konserwowych ( koniecznie takiej!);
1 łyżka sosu chilli lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne w proszku;
Słoiki:
18 sztuk po 500ml każdy.

Wykonanie:
Do większego garnka wlewamy wodę i ocet - zagotowujemy ale nie ma wrzeć ! Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę gotujemy tak by cukier, sól i przyprawa do ogórków się rozpuściły i dobrze razem połączyły.
Odstawiamy, słoiki i tak będziemy jeszcze wekować więc nie ma potrzeby zalewać wrzątkiem, ryzykując poparzenie. Ale zalewa powinna być dobrze ciepła.



Oki, teraz warzywa.
I tak jeśli macie maszynkę do szatkowania - to macie duże ułatwienie. Jeśli jednak takiej nie posiadacie to wystarczy zwykła tarka byle w miarę ostra :)
Cukinię dzielimy na takie kawałki aby było nam lepiej ja szatkować, podobnie marchew i paprykę.
Cebulę kroimy w pióra. Tak przygotowane składniki najlepiej połączyć i pozostawić na ok.1 -2 godz. razem w misce by smaki się przegryzły.
Po tym czasie, napełniamy warzywami słoiki, każdy zalewamy wcześniej przygotowana zalewą. Przed zamknięciem dodajemy po łyżce oleju. Zakręcamy i wekujemy :)

Jedna sobota i odrobina lata pozostanie z nami na dłużej w kolorowej i smacznej wersji .
Gorąco polecam !!!


Smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz