środa, 20 kwietnia 2016

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim ...

Bardzo lubię ciasto francuskie, za możliwości jakie daje w kuchni. Słodkie czy słone - bez znaczenia, za każdym razem świetne.
I proste.... Bezwzględnie spróbujcie :).

U mnie domownicy rozsmakowali się w tym daniu i jestem przekonana , że i u was to będzie hit !!





Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe;
opakowanie ciasta francuskiego;
2 pieczarki;
1/2 małej cukinii;
100 g włoszczyzny (marchew, por, pietruszka, seler);
1 1/2 cebuli;
2 sparzone pomidory;
2 ząbki czosnku;
kilka liści świeżego szpinaku lub 2 brykiety mrożonego;
1 łyżka masła klarowanego;
1 rozbełtane jajko.
sól, pieprz, przyprawa do pomidorów, kminek mielony do posypania ciasta przed pieczeniem.

Polędwiczki kroimy w plastry ok.2 cm, lekko rozbijamy. Podsmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Odkładamy na talerz by mięso odpoczęło. Na tę samą patelnię wrzucamy : cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki ( można je też zetrzeć ) i włoszczyznę. Chwilę smażymy. Dodajemy cukinię, pomidory i szpinak. Doprawiamy do smaku. Dusimy aż warzywa lekko zmiękną i odparuje nadmiar płynu. 
Ciasto francuskie dzielimy na 6 takich samych prostokątów. Można tez kupić gotowe tak przygotowane.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy trzy kawałki ciasta francuskiego. Na każdy prostokąt układamy farsz a na niego polędwiczki. Przykrywamy pozostałymi kawałkami, smarujemy brzegi jajkiem, sklejamy i dociskamy np.widelcem co daje dodatkowy walor wzrokowy :p
Wierzch również smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy mielonym kminkiem.


Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni ok.1,5 h . 
Ale tak naprawdę trzeba sprawdzać żeby nie spiec. 
Rewelacyjne jako samodzielne danie obiadowe lub na kolację. Najlepiej smakuje z surówką z marchewki i jabłka choć prawda jest taka , że w kwestii dodatków mamy pełną dowolność :)
Bardzo gorąco zachęcam do spróbowania - bo warto.

Smacznego :)

2 komentarze: