czwartek, 9 lutego 2017

Międzynarodowy dzień pizzy :)

Po prostu nie mogłam sobie darować wpisu
i przepisu w takim dniu :)

Pizza bo o niej mowa tak bardzo zagościła w naszej kulturze, że pewnie w niejednym domu nie ma mowy żeby choć raz na jakiś czas się nie pojawiła  :)
Smaków, dodatków, sosów - tyle kombinacji. I choć jestem w pełni świadoma, że niejeden rodowity Włoch nasze dzieła uznałby za profanację to i tak nie zamyka nam to drogi do szukania własnych pomysłów.

Ok, dziś szybciutko i bez długich wstępów bo jedzenie stygnie.
Oto moja propozycja :)

Składniki na ciasto :
-300 ml wody,
-40 dkg mąki pszennej,
-5 dkg mąki pełnoziarnistej,
-2 dkg świeżych drożdży,
-2 łyżeczki cukru,
-1/2 łyżeczki soli,
-2 łyżki oleju /oliwy.

Wszystko razem zarabiamy. Zagniecione ciasto odstawiamy na 10/15 min. Niech odpocznie i trochę urośnie. Proporcje tutaj podane, wystarczają na dwie pizze. Jedna na blachę taką standard z piekarnika oraz na tortownicę 28cm.

Warto wcześniej przygotować sos którym posmarujemy spód ciasta. I tak potrzebny do tego jest: ponad pół słoiczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, chilli, cukier , rozgnieciony czosnek i możecie dodać oregano lub bazylię. Ciasto rozprowadzamy równo na formach i smarujemy sosem. Teraz dodatki. 
A tu już pełną dowolność i tak u nas na jednej to: pieczarki, zeszklona cebula, kiełbasa żywiecka, pomidorki koktajlowe i dwa  sery - gouda i wędzona rolada Ustrzycka (no co ja poradzę, że go baaardzo lubię?!)
Druga ma również pieczarki, pomidorki i cebulę ale ma też szpinak, fetę i wędzony filet z kurczaka.
A i oczywiście ser Gołda i wędzony :)
W takim Dniu więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć sobie i Wam wszystkiego Najsmaczniejszego!
i do napisania :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz