wtorek, 28 czerwca 2016

Gmy@rany widelcem :)

     Nie musisz mieć skomplikowanego i drogiego sprzętu.
Wystarczy najzwyklejszy, najprostszy i goszczący w każdym domu: widelec.
Czy to nie za mało, zapytacie? 
Obiecuję: wystarczy :)
Zapraszam :)


Ok, troszkę Wam podkolorowałam bo przyda się też miska, forma i składniki z których wyczarujemy pyszne, puszyste ciasto !
Idealna baza pod owoce np. jabłka, śliwki, 
borówki ( już niedługo :* ), ser i moje ulubione - truskawki.
Czy jest dietetyczne? No będę szczera: jeśli użyjemy tego TU  to kaloryczność spadnie. Możemy też użyć cukru brązowego. 
Z góry się przyznaję że  nie robiłam i nie mam zamiaru zastępować w przepisie mąki pszennej inną np. razową. Ale jeśli ktoś z Was to zrobi - bardzo proszę o info jak wyszło. 

Dobra teraz składniki:
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 łyżki margaryny.

Składniki łączymy razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika. Wtedy lepiej będzie nam się "ścierało" kruszonkę już na ciasto :)

Ciasto:
  •  4 całe jajka;
  • 1/2 szklanki cukry ( jeśli używacie podanego powyżej słodzika polecam dodać go gdyż jest on mniej słodki od tradycyjnego cukru );
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 
  • wybrane przez Was owoce. U mnie truskawki. Jeśli wybierzecie np.jabłka to przesmażcie je trochę na patelni w odrobiną wody i szczyptą cynamonu by zmiękły.

 Składniki umieszczamy w misce i ...w  tym miejscu już winniśmy dzierżyć nasze najważniejsze narzędzie pracy :p czyli wspomniany powyżej : widelec !
I.... jak w tytule : Gmy@ramy widelcem aż wszystko będzie razem idealnie połączone ! 
Jak już "wygmy@ramy" to gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem formy a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach przygotowaną i dobrze schłodzoną wcześniej, kruszonkę.
W kwestii wyboru formy również pełna dowolność.
U mnie tym razem zagościła tortownica :) 30 cm
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160-170 stopniach, ok.40-45 min z termoobiegiem. Pamiętajmy by sprawdzać drewnianą wykałaczką żeby ciasta za bardzo nie spiec. 
Przed podaniem wystudzić.

Czy trzeba dodawać że, kawałek tego pysznego i bardzo prostego ciasta będzie się idealnie komponował z popołudniową kawą i lodami? Nie, myślę że to już sami odkryjecie kochani :) 
Serdecznie Wam tego życzę :)
Smacznego :*



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz