sobota, 16 kwietnia 2016

Zielona pasta z kurczakiem ....

     Uwielbiam wiosnę, kocham. To jest moja ulubiona pora roku. Wszystko się budzi do życia, rozkwita, pachnie nowym. Fiołki darzę największym sentymentem a potem bzy pachnące, odurzające, słodkie- ech......
Za nami pierwsza wiosenna burza oczyszczająca powietrze. Uwielbiam  patrzeć, kulić się w sobie. Jednocześnie, bojąc się i podziwiając jej potęgę.
Pewnie nie jestem osamotniona choć znam i takich dla których jesień jest piękniejsza. Ale czy jest to powód do sporu?? Na pewno nie :)
Najważniejsze, żebyśmy byli zadowoleni i szczęśliwi. Czyż nie ?
I tak - wiosna...........





Z wiosną zaczyna się wesoły czas w kuchni. Kolorowy, pełny smaków. Choć jeszcze trzeba poczekać aż niektóre warzywa będą dostępne świeże ale już mamy bliżej niż dalej :)
I tutaj muszę zaznaczyć, że u mnie ogromną i ważną rolę w kuchni, pełnią mrożone warzywa jako najlepszy odpowiednik tych świeżych. Często z nich korzystam choć nic nie zastąpi smaku świeżego pomidora malinowego, wyhodowanego we własnym ogródku. A jak bajecznie smakują takie zerwane prosto z krzaka -ogórki????
Rozmarzyłam się :) ( w sumie często mi się to zdarza :P )
Oki a teraz wróćmy to tematu:
Pasta.... nie wiem jak wy ale lubię gdy pieczywo można posmarować czymś innym niż masło. Do tego jakieś warzywo: sałata, pomidor, papryka może jajo  i ..... pełnowartościowe śniadanie gotowe. 
Jako, że całe życie w mniejszym lub większym stopniu liczę kalorie to zależy mi aby to co jemy tez było lekkie. I właśnie dlatego powstała zielona pasta z kurczakiem :). 
Sycąca, smaczna i świetna propozycja.

Składniki:
Mięso z jednej ugotowanej nóżki z kurczaka ( bez skóry) - można ugotować z zestawem ziół jak "do rosołu"- równie dobrze sprawdzi się pieczona lub wędzona;
2 ugotowane na twardo jajka;
6 pieczarek;
1/2 szklanki mrożonego groszku zielonego
 (  oczywiście rozmrozić :) );
1 cebula;
jedna łyżka oliwy lub oleju;
1 łyżeczka oleju chilli;
natka pietruszki i szczypiorek.
Obrane i pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju chilli. Groszek zblendować i po kolei dokładać: mięso z kurczaka, jajka, podsmażone pieczarki z cebulą i oliwę/olej. Wszystko razem miksujemy, tak by powstała jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem, natką i szczypiorkiem.
I to tyle , i proszę nie mówcie, że to trudne. 
Chwila pracy z blenderem i ...pyszna pasta gotowa. Zachęcam i...

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz